Jitka Zelenková
Já tě mám ráda

Jitka Zelenková

Narodila se v Brně v hudební rodině, otec dirigent, matka zpěvačka.

Začala zpívat v Poděbradech. Vyhrála celostátní soutěž Talent 67 a v témže roce získala druhé místo v prvním ročníku festivalu amatérských zpěváků v Jihlavě.

Ještě než odmaturovala- již hostovala v pražských divadlech Rokoko a Apollo a také ve filmu Bylo čtvrt a bude půl. Po maturitě nastoupila do angažmá divadla Rokoko kde účinkovala v hudebních hrách a ve společném programu se sourozenci Ulrychovými. K významné spolupráci patří i koncertování s SHQ Karla Velebného, kde měla možnost rozvinout svůj jazzový talent. Už od svých pěveckých začátků Jitka Zelenková vystupovala jako host s orchestry Karla Vlacha, Gustava Broma, Václava Hybše a také s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba a se kterým natočila svoje první nahrávky pro firmu Supraphon.

V roce 1973 Jitka Zelenková dostala nabídku k účinkování po boku Karla Gotta ve skupině Ladislava Štaidla se kterým procestovala mnoho zemí, kde vystupovala téměř čtrnáct let nejen jako vokalistka, ale i jako sólistka. Během této doby usilovně pracovala na sólové kariéře. Svůj repertoár s úspěchem prezentovala v televizních a rozhlasových pořadech.

Dařilo se jí i na domácích a zahraničních festivalech, kde získávala ocenění poroty i přízeň publika (Bratislavská lyra, Děčínská kotva, Sopoty…)

V roce 1980 nahrála první sólové album Zázemí, které se setkalo s velkým ohlasem u posluchačů i odborníků. Vedle vytříbeného hudebního vkusu zúročila i svoji dlouhodobou spolupráci s textařem Eduardem Pergnerem. Úspěch byl korunován televizním zpracováním recitálu, který režíroval Ján Roháč. Následovala sólová koncertní vystoupení s Orchestrem Ladislava Štaidla a zároveň komorní recitál pro pražskou Redutu, který zpěvačka připravila s fenomenálním klavíristou Rudolfem Roklem. Tento recitál s úspěchem uváděli patnáct let.

Po ukončení spolupráce s Orchestrem Ladislava Štaidla v roce 1987 Jitka Zelenková nejen že pokračovala ve zdařilém komorním recitálu s Rudolfem Roklem, ale prohloubila spolupráci s Orchestrem Gustava Broma a Big Bandem Felixe Slováčka.

V roce 1993 nahrála s Big Bandem Felixe Slováčka swingovou desku pod názvem Jen pár večerů a vydala se na swingové turné po Španělsku.

V současné době Jitka Zelenková vystupuje se sólovým recitálem, kde ji doprovází František Raba na kotrabas a Lev Rybalkin na klavír, dále vystupuje jako host orchestrů: např. Orchestr Gustava Broma, Big Band Felixe Slováčka, Golem, Boom-band!... ad. V posledních letech je zvána jako speciální host do programu Heleny Vondráčkové a Karla Gotta. Aktivně a pravidelně se účastní řady charitativních koncertů.

Jitka Zelenková se svým sametovým hlasem jde dál trpělivě za muzikou, která jí je blízká, za texty, které něco sdělují a v nichž vnímavý člověk najde cosi ze svých vlastních životních pocitů.

Ocenění

  • 1970 bronzová Bratislavská lyra v domácí soutěži
  • 1976 stříbrná Děčínská kotva
  • 1977 bronzová Děčínská kotva
  • 1978 zlatá Děčínská kotva
  • 1980 zlatá Děčínská kotva
  • 1984 bronzová Bratislavská lyra v mezinárodní soutěži
  • 1993 Zlatá deska Supraphonu

Zahraniční vystoupení:

  • 1981 Sólové turné KUBA
  • 1985 Písňový festival IRSKO
  • 1986 Festival Sopoty POLSKO
  • 1986 až 1989 pravidelné koncertní turné POLSKO
  • 1987 Sólové turné KUBA
  • 1993 Swingové turné s Orchestrem F. Slováčka ŠPANĚLSKO
  • 2008 Recital NĚMECKO

Diskografie:

  • 1979 Zázemí / Supraphon
  • 1981 Kdo jsem vlastně já / Supraphon
  • 1982 Close Up / Artia
  • 1983 V tuto chvíli / Supraphon
  • 1985 Máme si co říct / Supraphon
  • 1987 Bez lásky láska není / Supraphon
  • 1992 Zázemí II. / Supraphon
  • 1993 Jen pár večerů / Supraphon
  • 1993 Srdce dokořán, relaxační CD s Petrem Maláskem
  • 1994 Perly / Maximum
  • 1998 20x Jitka Zelenková / Sony Music Bonton
  • 2000 Jitka / Warner Music
  • 2003 Lví král, soundtrack-cz / Warner Music
  • 2004 Sametový hlas / Supraphon
  • 2006 Pod kůží / West Record
  • 2007 Moje Vánoce / Epenien Records/distribuce: Supraphon Music
  • 2008 Pod kůží – edice 2008 / Epenien Records/distribuce: Supraphon Music
  • 2010 Zlatá kolekce 3CD / Popron Music
  • 2012 Krásný důvod (proč ráda zpívám) / Radioservis

Diskografie v Supraphonline »

Rozhovory

Rozhovory s Jitkou pro média

© 2007-2017 Jitka Zelenková, all rights reserved